Když vám Facebook udělá DELETE! 

Ten pocit, když vám Facebook udělá delete a vy přestanete existovat…
A co s tím? A to se může stát každému z vás.  Ani netušíte, jak je to snadné.

Stačí k tomu umělecké jméno účtu na Facebooku! Říkáte si cože? Ano, přesně jak čtete, tak to je…

Pro příklad: jmenujete se Jan Novák a řeknete si, že chcete být víc cool tady na Facebooku a tak se přejmenujete například na: Chosé Bambitka. Všichni vaši přátelé z mládí co vás znají si řeknou joooo, jooo, tak jsme mu říkali všichni na základce… Hahaha… Kopa legrace…

Nicméně, začnete psát svůj blog a začnete ho pod svým účtem Chosé Bambitka sdílet ve všech možných skupinách, aby čtenost stoupala. Známe to všichni, co píšeme blog že…

Teď si představte, že se váš článek nebo rovnou celý váš blog někomu nelíbí, například majiteli té skupiny na facebooku, kde sdílíte svůj nový článek, říkejme mu třeba Radmil Šášulík a aby toho nebylo málo, tak ho naštvete ještě tím, že se jmenujete Chosé Bambitka.

V ten moment se stane něco, co nečekáte, že vás Radmil Šášulík vyhodí ze skupiny. Řeknete si, hmmm, fajn, asi jsem ho moc nebavil… Jenže pak vám přijde od Radmila Šášulíka zpráva s tím, že články vkládáte moc často, že tento týden je to již podruhé a navíc, že dle pravidel facebooku porušujete zákon tím, že se nejmenujete Jan Novák, ale Chosé bambitka! Řeknete si, hmm, Šášulíkovi jsem se fakt nelíbil… A jako třešničku na dortu vás Radmil Šášulík nahlásí facebooku!

Jenže pak přijde něco, co jste opravdu nečekali! Vyskočí vám na obrazovce hláška s tím, že váš účet byl zablokován. V ten moment chvíli nechápete a po chvíli zjistíte, že máte problém…

Také si uvědomíte, že váš osobní účet je sice DELETE, ale s ním i všechny vaše firemní stránky, které budujete roky, investujete do reklamy, budujete si fanoušky, komunitu a to všechno je najednou pryč. Jan Novák neexistuje a vše co kdy na Facebooku vytvořil  je pryč také. K tomu musíte řešit i firemní stránky vašich klientů, které jste jim spravoval a nyní nemůžete, tím přicházíte o peníze! Máte chuť Radmila Šášulíka zažalovat, protože kvůli němu přicházíte o pěníze a ještě ztrácíte čas s řešením této situace. Zkrátka stačí s prominutím naštvat jednoho zamindrákovaného blba a ten vám udělá pěknou polízanici.

Když se oklepete po chvíli, začnete řešit jak dostat svůj účet zpět a s ním i všechny firemní stránky, zkusíte napsat žádost Facebooku o navrácení účtu a snažíte se jim vysvětlit co se stalo a proč se tak stalo atd. Nemluvě o tom, že facebook nemá žádný oficiální e-mail, kde byste si mohli stěžovat na nespravedlnost. Po hodině vám přijde e-mail od facebooku, že děkuji za vaši zprávu a že jak budou mít čas, tak se vašim případem budou zabývat.

Stále doufáte ve spravedlnost a věříte, že vám účet opět obnoví a vše bude v pořádku, hmmm, nebude!

Po 3 týdnech vám Facebook odpoví s tím, že máte doložit všechny možné doklady, včetně kopie občanského průkazu a dalších údajů, které se vám nechtějí někomu sdělovat, natož je kopírovat někomu, koho neznáte a posílat mu to e-mailem. V ten moment si uvědomujete, že je lepší si založit účet a všechno začít budovat znova, z čehož se vám orosí čelo.

Takže, něco budujete roky a pak díky jednomu Šášulíkovi, kterému se nelíbíte o to všechno přijdete a neuděláte s tím vůbec nic!

Bohužel, Facebook má jednoduchý způsob, jak vás může kdokoliv bezdůvodně napráskat, u každého profilu máte možnost “nahlásit stránku” a pak už jen Sin Sala Bim… A jste DELETE!

Doufám, že se vám tato zkušenost vyhne a nebudete ji nikdy muset řešit, není to nic příjemného a stačí k tomu jen narazit na jednoho Šášulíka, kterého neznáte, nevíte o něm nic, nic špatného jste mu neudělali a i přesto vás nechá vymazat z online světa!

Mějte se fajn…

Jean Graphique

8 odpovědí na “Když vám Facebook udělá DELETE! ”

  1. Tak já se přiznám, taky mám facebook pod pseudonymem a pak mám taky ještě normální fb. Všechny stránky mám propojené na oba dva účty, takže kdyby někdo chtěl, abych zmizla z povrchu zemského, tak profil by sice zmizel, ale druhý ne.
    Nezakládala jsem jej před 5 lety proto, abych byla zajímavá, ale abych oddělila knižní/blogový život od života normálního a lidí milujících psy. Vést „dva životy“ a mít všechny lidi na jednom fb, tak bych se asi brzy neorientovala. Takhle alespoň přesně vím, kdo je kdo a kde jsme se poznali.
    Vím, že mi to fb asi jednou tvrdě natře, ale tak co. Až to přijde, tak budiž. Nic s tím nenadělám. 🙂
    Každopádně zkusit vycházet s lidmi i tady na fb, nepřehánět to s aktivitou a moc nespamovat je tak nějak základ všeho. I když je člověk zapálený do toho co dělá a co ho baví, je někdy lepší ubrat. 🙂
    Každopádně, hodně štěstí s budováním všeho, oč jsi přišel. Třeba se ti to povede ještě lépe a dříve. Stačí jen doufat 😉
    Pěkný den.

  2. bohužel tvůj případ není jediný. Zamindrákovaných lidí je na facebooku spousta a dělá jim vyloženě dobře že někomu muže uškodit. Bohužel je zde přístup facebooku který by měl nahlédnout do vlastních systému a sám rozhodnout že je blok neoprávněný. To se nestává a tak nejsou vy-jímkou situace které jsi zde popsal.

  3. Mám podobnou zkušenost s bloklou kartou a zákazem propagace. Psala jsem všude možně, desítky zpráv a po několika týdnech jsem se dozvěděla jen to, že z mého účtu byla hlášena podezřelá aktivita. Fakt jsem neodhalila jaká, a to jsem pravidla FB studovala po písmenech. Po několika měsících, když jsem se k tomu vrátila, najednou chtěli oskenovaný doklad totožnosti. A pak to zas nějak zázrakem začalo fachčit. Je možné že je ta deaktivace výstražná a za pár dní to pustí. Každopádně k podobnému kroku nemůže dojít jen tak „hopsa hejsa“. Hlasící musí uvést racionální důvod, ten FB posuzuje. Prostě prevencí je pravidelné studování pravidel FB a jejich co největší respektování, jinak může být v mžiku všecko lost.

  4. Osobně mi tak nevadí, že Facebook může zablokovat váš účet pro použití falešného jména nebo že chce pak doložit všemožné doklady. Vadí mi ale naprosto zásadně, že toto pravidlo používá jen náhodně nebo cíleně ale jen příležitostně, když z nějakého důvodu chce.

    Mám hodně zkušeností s tím, že Facebook nezablokovává i zjevně falešné účty, i když je nahlásíte. Ne že bych práskal běžné skutečné lidi co mají účet pod přezdívkou. Vadí mi ale totiž sprosté mafiánské chování, profesionální vytváření sítí falešných profilů za účelem podvést uživatele, nalákat do služeb na neexistující kontakty nebo za účelem trollovat a šířit nenávist a dezinformace. Toto je bohužel na Facebooku běžná praxe a já s tím zkusil trochu bojovat. Facebook však tyto falešné účty většinou nezablokuje. Proč se tedy někdo u Facebooku rozhodl zablokovat zrovna autora článku, je záhada a je to dle všeho samozřejmě sprosté a nespravedlivé.

    Facebook má naprosto právo nastavit si taková pravidla, jaká chce. To, že ho není většinou možné hnát k zodpovědnosti a jakým způsobem své podnikání provádí je druhá věc. Ale to, že své pravidlo uplatňuje jen víkendově a na naprosto nevhodných místech, TO je ten SKUTEČNÝ PROBLÉM.

Napsat komentář