Jak vybrat nejlepší kočárek a nezbláznit se…


Nedávno jsem mluvil se svou těhotnou kolegyní a vyprávěla mi, jak je dnes složité vybrat správný kočárek.Řešíte spoustu otázek… například jakou značku kočárku vybrat, na trhu je asi tisíc značek. Vybrat houpací kočárek nebo nehoupavý s aretovacími kolečky? Jak bude řešená sportovní verze až miminko bude větší? Kde kočárek koupím? Mám koupit nový nebo raději bazarový kočárek? Co s kočárkem až dítko vyroste? Zkrátka, prý se u toho každý rodič zapotí.

Nedalo mi to a kontakoval jsem svou mnohaletou přítelkyni, Terezu Remkovou, majitelku jediného bazaru svého druhu v ČR a SR s klasickými, retro, ale  i ultramoderními  kočárky.

Snad Vám tento rozhovor pomůže s usnadněním výběru toho nejlepšího kočárku pro Vaše miminko.

Ahoj Terezko, požádám Tě o své představení, ať čtenáři vědí, s kým vlastně tento rozhovor vedu a věřím, že tento rozhovor pomůže mnoha váhajícím rodičům.
Když jsem před osmi lety čekala své první miminko, byla jsem tápajícím rodičem v oblasti výběru kočárku jako všichni ostatní. Před osmi lety však nebyla tak rozsáhlá vlna polských kočárků a i přesto jsem byla v koncích. Samozřejmě jsem se dívala na kočárky svých přátel a kolegů. Každý z nich mi tvrdil, že právě ten jejich kočárek je ten nejlepší. Na internetu jsem trávila mnoho hodin hledáním a zadáváním hesel typu “nejlepší kočárek”, “nejkvalitnější kočárek”, “luxusní kočárek” a stále nebylo nic definitivní.

Uvnitř sebe jsem cítila, že to není ono, že kočárky, které jezdí všude kolem mne, mne neoslovují. Nakonec mé srdce získala Inglesina Classica, kterou jsem zakoupila po jednom miminku na zahraničním inzertním serveru. Byl to pro mne pravý kočárek a nejednalo se o šusťákovou tašku na miniaturních kolečkách.

Když jsem po roce kočárek prodávala, v jeden den jsem měla 23 žádostí o koupi tohoto kočárku. A právě zde vznikl před 8 lety nápad otevřít si jediný showroom-bazar svého druhu v ČR a SR, kde bych nabídla kočárkový průřez toho nejlepšího a nejkvalitnějšího pro dítě – hlavně v zánovním stavu.

Nebála jsi se, že neuspěješ? Opustila jsi jistotu v bance a vyměnila za nejistotu živnostníka, to chce opravdu koule. Jaké byly tvé začátky?
Asi to bude znít jako klišé, ale kdybych věděla, co mě čeká a co to bude obnášet, zůstala bych v bance. Z naspořených peněz jsem defacto z celého světa kupovala pro mne ty nejkrásnější klasické i retro kočárky a poté jsem se opravdu modlila, abych je zde v ČR dokála prodat, protože takové kousky se v ČR a SR prostě nevyskytovaly. Chtěla jsem rozbourat tu šeď miniaturních korbiček a koleček, které jsou vhodná pouze na ježdění v obchodních centrech, kdy je podlaha z mramoru 🙂 A povedlo se, kočárky se začaly prodávat a já měla radost, s jakou vřelostí byly tyto skvosty přijaty.

Zásadní otázka u těchto klasických kočárků byla ta, zda se dají složit do auta. Na toto konto jsem během tří vteřin kočárek před zákazníkem rozložila a bylo jasno. Putoval k novým majitelům v jejich malém autě. Lidé se zbytečně bojí, že se klasické kočárky nevejdou do osobního auta, či malého výtahu. Není tomu tak. Ale, například tříkolové kočárky mají velký problém projet standartními zárubněmi, poněvadž musí být stabilní a díky jednomu kolečku vpředu, to jinak udělat nejde, než že zadní kola budou daleko od sebe. Ovšem, to neplatí u všech tříkolek.

A jaký kočárek by měli rodiče vybírat pro své miminko a na co by neměli zapomenout?
Začnu tvou druhou otázkou, ta je zásadní. Rodiče by neměli zapomenout, že miminko je 9 měsíců v bříšku, bezstarostně si pluje a houpe v bříšku maminky a má veškerý komfort. Jako miminko bych určitě nechtěla být po tomto měkém luxusu vložena do tvrdého a nehoupavého kočárku, to je přeci naprosto logické, že? 

První půlrok je dle pediatrů a mého názoru nejvhodnější kočár s dokonalým odpružením – lépe řečeno  houpáním. Dítě je křehké a nemá vyvinuté žádné svaly a drncání v tvrdém podvozku je asi to nejnepříjemější, co miminko může zažít. Stále okolo sebe vídám rodiče, pro něž byla nejzásadnějším důvodem nákupu kočárku jakási prestiž a hloupá klamavá reklama o tom “nej” kočárku, viz kočárky na kuří nožce, korbičky 30 cm nad špinavou zemí plné prachu. Z těchto úkazů je mi smutno a nechápu to.

Dítě v houpacím kočárku nemá absolutně žádné otřesy do páteře a logikou a praktičností je prokázáno, že miminku se v houpacím kočárku krásně hýbe bříško a tudíž netrpí střevními kolikami, plynatostí a prostě bolením bříška, není to úžasné? Miminko si samo nemůže promasírovat bříško, necvičí s nožičkami. Dokonale houpací kočárek to umí. Tyto fakta přeci musí každý rodič respektovat.

Chápu, že je velice mobilní doba, kdy maminky často jezdí autem, jsou velice flexibilní, úžasně aktivní a že potřebují mít snadno ovladatelný a rozkladatelný kočárek. Já se za tuto matku považuji a neměla jsem jediný problém při rozkládání klasického kočárku do auta. Dokonce jsem byla vždy první z maminek, která měla kočárek složený v autě a nejrychleji připoutané dítě v autosedačce, ale o tom se musí každý rodič přesvědčit sám.

K tvé první otázce, jaký kočárek by měli rodiče vybírat. Svých zákazníků se vždy ptám v jakém terénu budou jezdit, zda jsou pohybově aktivní, či aktivní v autě na cestách. Dle těchto indícií jim poté doporučím nejvhodnější kočárek.

Do luxusních satelitních měst, jejichž okolí je samé pole a les samozřejmě doporučuji Inglesinu. Má širokou škálu modelů, designových prvků a barev, skoro není možné si nevybrat. Nejoblíbenější podvozek je ergobike, který zvládne jak výlet na Sněžku, tak i bude reprezentativním kočárkem v centru města.

Kdo chce přeci jen klasičtější formu kočárku, nabízím svým zákazníkům Inglesinu Vittoria s bílými kolečky. Je též dokonale odpružený a vypadá prostě skvěle.

Pro maminky co chtějí po porodu běhat s miminkem či provozují rychlou chůzi, doporučuji Quinny Speedi. Je to skvělý kočárek pro aktivní maminku a jedná se o skvělou dvojkombinaci od narození do cca 3 let.

U rodičů, kteří, ač to nerada slyším, jezdí nejraději po nákupních centrech, je vlastně jedno, co si koupí za kočárek. Zde vyhrává pouze jejich vkus a finanční možnosti.

Pro rodiče žijící v centru města je opět nejlepším řešením dokonale houpací podvozek Inglesina ergobike, či každý podvozek se speciálními pružinami. Centrum města je poseto kočičími hlavami, tudíž těžký terén. Hlavně nejhorší jsou nájezdy na chodníky, což jako řidička sleduji často, kdy maminka s kočárkem s miniaturními kolečky není schopná najet na chodník. Musí se otočit a jet pozadu, téměř to vypadá, že s kočárkem zápasí, dítě se otřásá,  je neuvěřitelné to sledovat. Vždyť přeci existuje spusta úžasných i sportovních kočárků a golfek, se kterými tyto problémy mít rodiče nebudou.

Ještě pozor na kočárky s malými předními otáčecími kolečky. Kolečka totiž padnou přesně do podlouhlých děr kanálů a kočárek není možné vydolovat. Sama jsem byla svědkem této situace, kdy maminka přecházela přes silnici s tímto kočárkem a zapadla do kanálu v momentě, kdy přjížděla tramvaj… nebyl to příjemný zážitek

Takže v zásadě říkáš, že miminka od narození do cca půl roku mají mít bez diskuse houpací kočárek?
Ano, přesně to svým zákazníkům říkám a doporučuji.

Co když už jsou děti odrostlé? Jaký kočárek doporučuješ?
Zde už je to na rodičích. Dokáži nabídnout opět dokonale odpružené houpací golfové kočárky – tzv. golfky nebo mohou plynule přejít z hluboké verze na sporotovní sedačku, například Inglesina Magnum. Je to dle dítěte. Některé dítko již od roku věku v kočárku být nechce, zde doporučji golfky. U takto aktivního dítěte je kočárek opravdu pouze pro odpočinutí, či spánek z vyčerpání. Gofky jsou lehké, malé a rodiče nezatěžují.

Naopak, dítě, které je tzv. kočárkové, jako byl můj syn, je vhodné vozit ve sportovní verzi např. Inglesina Magnum, PegPerego, či jiný prostorný sportovní kočárek. Dítě v kočárku tráví více času než chůzí a má v kočárku maximální pohodlí. Značek, které toto nabízejí je samozřejmně více. Mohu ještě jmenovat: Bebecar, polské klasické kočárky – Roan Marita, Tako…

Skvělé, to rodičům s výběrem určitě pomůže. Dále bych se tě rád zeptal, je lepší koupit nový kočárek a nebo zánovní – bazarový, jako nabízíš ty ve svém kočárkovém království?
To je samozřejmě na každém rodiči a jeho finančních možnostech. Pro představu mohu uvést tyto příklady: Kamarádka zakoupila trojkombinaci španělské značky za 27 tis. Po dvou letech nebyla schopná tuto trojkombinaci prodat za 7 tis. To je holý fakt. Nakonec kočárek dala své těhotné sestřenici. Kdyby však kočárek za 7 tis nakonec prodala, máte zde neuvěřitelnou ztrátu 20 tis a to je přeci neekonomické.

Druhá má velmi dobrá přítelkyně si zakoupila již po jednom miminku celou trojkombinaci v zánovním stavu za 15 tis a prodala ji po dvou letech za 9 tis, to je přeci úžasné. Salámovou metodou mi vychází ztráta po dvou letech pouhých 6 tis, což vychází na 250,- měsíčně. A za 250,- měsíčně vám nikdo kvalitní kočárek nepůjčí, natož na dva roky 🙂

No, ale když koupím kočárek po jednom miminku z bazaru, tak přeci na něho nebudu mít záruku, ne?
Bazar jako takový by měl dodržet půl roční záruční lhůtu, nicméně když si maminka přijde zakoupit kočárek ve druhém měsíci těhotenství, začne s kočárkem jezdit až za 7 měsíců a jeho skryté vady a nedostatky zjistí až po záruce. To se u mne nestane. Já nabízím záruku po celou dobu užívání kočárku. I to mluví za tak silnou víru v kvalitu značek, které nabízím. Servis je samozřejmostí.

Co když i přesto zákazník k tobě přijde se závadou, jak to potom řešíš?
To se samozřejmě může stát i u nového kočárku. U mne je to jednoduché. Po dobu opravy ihned zapůjčuji kočárek náhradní či rovnou díl vyměním na místě. U zákazníků například z Itálie je to trochu složitější, ale jde to také řešit 🙂

Teď mne napadla otázka, ty také půjčuješ kočárky?
Ano, půjčuji. Je to další možnost, kterou nabízíme. Využívají jí hlavně lidé velmi zaneprázdnění, kteří se nechtějí zabývat následným prodejem a zvát si potenciální kupce k sobě domů. Vyhnou se tak nedorozuměním, vysvětlováním proč je tu a tam škrábanec od skládání podvozku a samozřejmě nepříjemné licitování o ceně.

Dalšími zákazníky jsou cizinci, kteří navštěvují ČR a nechtějí z domova cestovat se svým kočárkem. V tomto případě si mou službu objednají jednoduše ze zahraničí. Často volají i hotely, potřebující promtně zapujčit kočárek pro své klienty. Poté zde máme filmové a divadelní štáby, kteří si kočárky pujčují na pár dní. Další využítí půjčovného jsou rodinné oslavy, svatby, křtiny a rodinné focení.

A co když už dítě z kočárkového období vyroste?
Opět je to jednoduché, pakliže kočárek není poničen, velice ráda jej vykopím zpět, protože znám jeho historii. Kočárek projde dokonalým technickým servisem a jeho textílie jsou odborně vyčištěny, vyprány a kočárek je připraven v top stavu pro nové miminko. Mluvíme však o těch nejluxusnějších drahých kočárcích, které jsem prodala jako “nové” ze showroomu. Nenajdete u mne kočárky po více než jednom dítěti.

Tak to je úžasné, tuto službu určitě tví zákazníci rádi využívají.
A víš že ani moc ne. Jelikož se jedná o jedinečné kousky, nechávají si kočárek pro své budoucí druhé miminko anebo jako dekoraci a vzpomínku na nejkrásnější období. A já se jim ani nedivím 🙂 Častými zákaznicemi jsou i milovnice reborn panenek a sběratelky kočárků.

Máš ve svém showrooomu také nějaké velmi vzácné kousky?
Ano, mám. Například mám jediný originál na světě v La Provence stylu, to je panečku kousek nebo SilverCross Kensington Brown v hnědém provedení, je opravdu vzácný. A právě hnědý Kensington si nyní zahrál hlavní roli v reklamě.

Doporučila bys ještě na závěr něco budoucím rodičům?
Vybírejte srdcem a s pocitem co je pro vaše dítě nejlepší a né podle toho, co je podporováno skvělým marketingem. Pamatujte, že to co se nejvíce propaguje je vlastně to, co se nejméně prodává. Například reklamu na Inglesinu nikde uvidíte, prodává se totiž sama. Pokud budou mít čtenáři – budoucí rodiče nějaké otázky, ráda je uvítám v mém kočárkovém showroomu v Praze 8, Kobylisy. Celou mou aktuální nabídku si mohou nyní prohlédnout na www.klasickekocarky.cz v sekci KOČÁRKY nebo na facebookovém profilu ,,Klasické kočárky,,.

Důležité je říci, že návštěva našeho showroomu je možná kdykoliv po předchozí dohodě. Nejedná se o běžný obchod s denní otevírací dobou, právě pro jeho originalitu.

Terezko, děkuji ti za tyto užitečné informace a zkušenosti, věřím, že budoucí rodiče tyto informace uvítají a vyberou ten nejlepší kočárek pro jejich miminko. Ať se ti daří… 

Jean Graphique

Jedna odpověď na “Jak vybrat nejlepší kočárek a nezbláznit se…”

Napsat komentář